Amerikaans systeem
Is een tornooi dat wordt gespeeld met het Amerikaans systeem. Start vanaf 3 oktober en dan tweewekelijks op maandag om 20u. Speeltempo bedraagt 1u30 + 30' bonus per zet. Men moet niet elke keer aanwezig zijn.
Iedereen welkom! Men moet niet aangesloten zijn bij een club voor dit tornooi.
Wat is het Amerikaans systeem
Het Amerikaans systeem is afgeleid van het Zwitsers systeem aangezien eigenlijk enkel de puntentelling in principe verschilt met dit paringssysteem.
Puntentelling
Bij de aanvang van het toernooi krijgen alle spelers, en telkens een nieuwe speler wordt toegevoegd krijgt deze 1000 punten als startkapitaal. De punten wijzigen tijdens het toernooi volgens drie principes:
• Voor winst of verlies komen er punten bij en gaan er punten weg.
• Een speler ontmoeten van verschillende sterkte wordt gecompenseerd in de score.
• Hoewel het toernooi specifiek geschikt is voor vrije deelname kan aanwezigheid aangemoedigd worden door aanwezigheidspunten.
In elke partij ontvangt de winnaar 50 punten, de verliezer verliest 50 punten. Daarenboven krijgen beide speler het verschil in sterkte voor 10 % in plus of in min, al naargelang men minder of meer punten had voor de aanvang van de partij. Nog eens daarboven krijgt elke speler een premie voor aanwezigheid, een soort stimulans om toch aanwezig te zijn om een partij te spelen. Bijvoorbeeld als we het toernooi opsplitsen in drie delen kan dit zijn:
• 0 punten in het eerste deel,
• 5 punten in het tweede deel en
• 10 punten in het derde deel.
De formule is : Pn = Po + 100 x R – 50 + (Pt – Po) / 10 + A.
Waarin Pn = nieuwe puntentotaal of score van de speler.
Po = oude puntentotaal van de speler.
R = resultaat behaald (1, 0.5 of 0).
Pt = oude puntentotaal van de tegenstander.
A = aanwezigheidspunten.
Bijvoorbeeld: de partij Janssens – Pietersen in het derde deel eindigt in een overwinning voor Janssens. Voor de partij hadden de spelers respectievelijk 1150 en 1100 punten.
Janssens heeft als nieuwe score 1150 + 100 - 50 + (1100-1150) / 10 + 10 = 1205 punten en Pietersen 1100 – 50 + (1150 -1100) / 10 + 10 = 1065 punten.
De paringen geschieden volgens de punten net zoals in het Zwitsers systeem.
Gebruik
Dit systeem werd speciaal ontwikkeld voor toernooien waar niet iedereen elke ronde kan spelen en is gekenmerkt door een inschrijving ronde per ronde gevolgd door een onderlinge paring van de aanwezige spelers.
Meer nog dan in het keizer, faciliteert het de occasionele deelnemer. Waar in het Keizer ervan uit wordt gegaan dat men vaak, maar niet altijd, speelt omdat het al eens kan voorvallen dat het niet lukt om vrijdagavond aanwezig te zijn, is het Amerikaans systeem zo opgesteld dat zelfs iemand die slechts zeldzaam komt onmiddellijk een redelijke tegenstander aangeboden krijgt.
De aanbeveling is dan ook om voor toernooien waar iedereen quasi altijd speelt het Zwitsers systeem te gebruiken, op in open toernooien waar de meeste spelers de meeste partijen spelen, maar toch niet altijd aanwezig zijn, het Keizer systeem te gebruiken en in toernooien waar iedereen binnenvalt wanneer het hem of haar past en vele afwezigheden te noteren vallen het Amerikaans systeem te gebruiken.
Typisch voor dit systeem is dat men zonder probleem na een aantal ronden nog kan invallen omdat men onmiddellijk met een redelijke score van 1000 punten kan starten. Behalve dat heeft het systeem als voordeel dat men niet steeds aanwezig hoeft te zijn om te winnen.
Een laatste voordeel is dat een verliespartij tegen een sterke speler minder zwaar is dan een verlies tegen een zwakkere speler. Dit voordeel vinden we niet terug in andere systemen.